Αξιοθέατα

Δημοσιεύτηκε στις 30/01/2017    

Η Χίος είναι το πέμπτο κατά σειρά μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και η επιφάνειά του φθάνει τα 904 τ.χιλ. Διαθέτει πολλά αξιοθέατα τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε με το ΚΤΕΛ Χίου.

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ (ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ)

Η Αγία Φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Χίου, κοντά στο χωριό Νεχώρι. Η ακτή αποτελείται από μεγάλα βότσαλα ενώ τα νερά της είναι βαθιά και κρυστάλλινα. Αποτελεί μία από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Είναι οργανωμένη παραλία με ναυαγοσώστη, ομπρέλες, ξαπλώστρες και λίγα θαλάσσια σπορ. Η περιοχή διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφετέρειες καθώς επίσης και πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν θαλασσινό φαγητό και ντόπιους μεζέδες.

ΑΡΜΟΛΙΑ

Τα Αρμόλια είναι ένα μεσαιωνικό χωριό το οποίο έχει ξαναχτιστεί. Υπάρχουν μερικές αψίδες που έχουν απομείνει πάνω από τους στενούς δρόμους στο κέντρο του χωριού, οι οποίες δίνουν μια ιδέα της πραγματικής του όψης. Υπάρχουν ακόμη ερείπια παλιών σπιτιών, αλλά σε αντιστάθμιση των αλλαγών όλα τα καινούργια σπίτια έχουν κήπους γεμάτους με λουλούδια. Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Οι Αρμολούσοι διατηρούν μια μακρόχρονη παράδοση στην κατασκευή και διακόσμηση κεραμικών όπως στάμνες, βάζα, κανάτες, κούπες, και κύπελλα ώστε να υπάρχει μια θαυμάσια συλλογή τοπικών κεραμικών. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει και τον τροχό του αγγειοπλάστη.

ΒΟΛΙΣΣΟΣ

Η Βολισσός βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Η Βολισσός, κατά το Θουκυδίδη, ήταν κάποτε μια παλιά αιολική πόλη και φημίζονταν ως η γενέτειρα του Ομήρου. Στην κορυφή του λόφου κατασκευάστηκε ένα κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Το Βυζαντινό κάστρο είχε σχήμα τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες. Υπήρχε επίσης ένα τούνελ που συνέδεε το Κάστρο με τη ακτή και την περιοχή του Πύθωνα. Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο - στη περιοχή του βουνού Αμανή - και είναι επίσης η πρωτεύουσα του Δήμου Αμανής. Ο Μάναγρος, τα Μαγεμένα, η Γωνιά, τα Λιμνιά (λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το νησί των Ψαρών), τα Λευκάθια, η Λήμνος, η Λαμψά, η Αγία Μαρκέλλα, είναι παραλίες του χωριού που βυθίζονται στη μπλε θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΑΡΩΝ

Η παραλία των γλάρων βρίσκεται 9 χλμ βόρεια της πόλης της Χίου, κοντά στο Μερσινίδι. Είναι μία από τις ωραιότερες και πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντουζ. Αποτελείται από χοντρή άμμο και τα νερά της είναι καθαρά και κρυστάλλινα. Στην παραλία υπάρχει επίσης και beach-bar.

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ (ΜΑΥΡΑ ΒΟΛΙΑ)

Τα Μαύρα Βόλια βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού, 5 χλμ από το Πυργί. Είναι μία από τις ωραιότερες και πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού, που ταυτόχρονα αποτελεί αξιοθέατο καθώς τα μεγάλα μαύρα βότσαλα της προέκυψαν από έκρηξη ενός ηφαιστείου που βρίσκεται δίπλα, κατά την προϊστορική περιοχή. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις παραλίες, η μια δίπλα στην άλλη, με το ίδιο όνομα. Τα νερά τους είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα. Επίσης είναι βαθιά με σκούρο μπλε χρώμα λόγω των μαύρων βότσαλων. Η γύρω περιοχή είναι το επίνειο του Πυργίου. Υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες και ένα μικρό λιμανάκι με ψαρόβαρκες. Επίσης υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγες καφετέριες καθώς και ψαροταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα θαλασσινά.

ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙ

Το Θολοποτάμι βίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου. Είναι χωριό κτισμένο στο λόφο του Ανέμωνα και έχει θέα τη περιοχή των Σκλαβιών. Τα Σκλαβιά βρίσκονται μεταξύ των Βαβύλων και του Θολοποταμιού. Πρόκειται για μια όμορφη αγροτική περιοχή, που έχει θαυμάσια θέα τον κάμπο και τα Καμπόχωρα όπως επίσης και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Στη διάρκεια της κατοχής του νησιού από τους Γενουάτες, ένα μεγάλο τμήμα των Σκλαβιών πρέπει να ανήκε στην οικογένεια Ιουστινιάνη. Η μάζα των κτιρίων, αν και καταστρεμμένα, αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές καθώς θεωρείται ο πρόδρομος των αρχοντικών του Κάμπου.

ΚΑΛΑΜΩΤΗ

Η Καλαμωτή βρίσκεται περίπου 20,5 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Χίου. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με διώροφα πέτρινα σπίτια και όμορφες ανάγλυφες πόρτες. Το χωριό έχει περίπου 850 κατοίκους, κυρίως μαστιχοπαραγωγούς. Νότια της Καλαμωτής υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας του Αγρελωπού. Βόρεια της Καλαμωτής υπάρχει ο μεσαιωνικός πύργος Ζυβός, ο οποίος καταστράφηκε στο σεισμό του 1881. Κοντά στα ερείπια του πύργου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Σικελιάς. Κοντά στο χωριό της Καλαμωτής βρίσκεται επίσης και η παραλία της Κώμης, μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού.

ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ

Η Καλλιμασιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μαστιχοχώρια, 13 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου. Είναι χτισμένη σ` έναν κάμπο καταπράσινο με ελαιόδεντρα που κυριαρχούν στη βλάστηση της περιοχής. Μέσα στο χωριό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ερείπια των μεσαιωνικών πύργων και των καλοδιατηρημένων και εντυπωσιακών εκκλησιών. Υπάρχει Γυναικείος Συνεταιρισμός Χειροτεχνίας, ο οποίος συνεισφέρει στη διατήρηση των παραδόσεων της περιοχής αλλά και όλου του νησιού. Η Καλλιμασιά είναι το κέντρο του Δήμου Ιωνίας. Στην ευρύτερη περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να βρει τη μονή της Παναγίας Πλακιδιώτισσας, η οποία χτίστηκε στα ερείπια ενός παλαιότερου μοναστηριού που χρονολογείται το 16ο αιώνα.

ΚΑΜΠΙΑ

Τα Καμπιά (48 χιλιόμετρα από την πόλη) είναι ένα μικρό χωριό στο βόρειο τμήμα της Χίου που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Πελληναίο, 500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας έχοντας θέα ένα υπέροχο φαράγγι. Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από κερασιές, καστανιές και ελαιόδεντρα. Κοντά στο χωριό υπάρχει μια όμορφη παραλία με καθαρά νερά. Αξίζει να επισκεφτείτε το Κάστρο των Καμπιών το οποίο αναφέρεται και ως το Κάστρο της Ωριάς. Αυτές οι μικρές περιοχές συνδέονται με τις αρχαίες παραδόσεις, μια από τις οποίες αναφέρεται στο ότι αυτές οι περιοχές προστατεύονταν πάντοτε από το θεό του Πελληναίου Δία.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Τα Καρδάμυλα βρίσκονται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων απ΄ την πόλη της Χίου, προς τα βόρεια. Τα Καρδάμυλα χωρίζονται σε δύο χωριά. Τα Άνω Καρδάμυλα είναι το παλαιό χωριό και απλώνεται στον απόκρημνο λόφο «Βουνό της Γριας». Το χωριό χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, τους στενούς του δρόμους τα σκυρόστρωτα σοκάκια του και τα σπίτια του που είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα. Στα Καρδάμυλα κατοικούν περίπου 2000 άνθρωποι και στα δύο χωριά. Τα παλαιά Καρδάμυλα περιγράφονται από τον Θουκιδίδη. Τα Καρδάμυλα αποτελούν τη γενέτειρα τους μαχητών της ανεξαρτησίας Χαρτουλάκη (την περίοδο του Μεσαίωνα) και Κοντανιγνώτη (το 1821στον πόλεμο της ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό). Στα Καρδάμυλα γεννήθηκαν επίσης ο αξιοσέβαστος Νικηφόρος, ιστορικός της Νέας Μονής και ο Γεώργιος Ζολώτας, ιστορικός της Χίου.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Ο Καταρράκτης είναι ένα παράκτιο χωριό, απόστασης 16 χιλιομέτρων νότια από την πόλη της Χίου, με ένα μικρό και όμορφο λιμάνι με ψαρόβαρκες. Το χωριό έχει μια θαυμάσια παραλία και πολλές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά. Στην περιοχή του Καταρράκτη υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Ρουχουνιώτισσας καθώς και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Αργέντη, κτισμένη κατά τα μεσαιωνικά χρόνια.

ΚΩΜΗ

Η Κώμη βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, 4 χλμ από το χωριό της Καλαμωτής. Είναι μία από τις ομορφότερες και πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού που προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες. Είναι αμμώδης και ιδανική για παιχνίδια και ηλιοθεραπεία. Τα νερά της είναι καθαρά και ζεστά. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντουζ. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά εξοχικά σπίτια ντόπιων, καθώς και πλήθος ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπάρχουν επίσης αρκετά εστιατόρια και ψαροταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά, καθώς και πολλά μαγαζιά και super markets. Η περιοχή έχει έντονη νυχτερινή ζωή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς έχει αρκετές καφετέριες και bars.

ΛΑΓΚΑΔΑ

Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης της Χίου ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να ανακαλύψει το γραφικό χωριό της Λαγκάδας. Η Λαγκάδα είναι ένα χωριό, το οποίο κατέρχεται από τους αρχαίους οικισμούς των Κοίλα και της Κυδιάντα. Εξαιτίας των συνεχόμενων επιθέσεων στην περιοχή, οι κάτοικοι που ήταν κυρίως ναυτικοί και ψαράδες. Στη Λαγκάδα σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να ενοικιάσει δωμάτια ή διαμερίσματα και να απολαύσει τα παραδοσιακά θαλασσινά και τους μεζέδες σε εστιατόρια και ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας. Το χωριό γιορτάζει με εξαιρετική μεγαλοπρέπεια της εορτή της Αγίας Σοφίας στις 17 του Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα διοργανώνεται μια έκθεση στο λιμάνι καθώς και νυχτερινή διασκέδαση με παραδοσιακούς τοπικούς χορούς.

ΜΕΣΤΑ

Τα Μεστά είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο χωριό-κάστρο της βυζαντινής περιόδου (14ος και 15ος αιώνας). Έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου Το καστροχώρι αυτό, σε οδηγεί πίσω στους αιώνες με τις λίγες αλλαγές που έχει υποστεί. Διατηρεί τα σπίτια του σφιχτά δεμένα το ένα με το άλλο ώστε να σχηματίζουν μία συμπαγή δομή.Οι δρόμοι είναι σκυρόστρωτοι και στενοί. Αυτός ο τύπος φρουρίου, τετράγωνης και γωνιακής δομής, χτίστηκε για προστασία από τις συχνές επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων. Το χωριό βρίσκεται σε μικρή, άδενδρη κοιλάδα μακριά από τη θάλασσα. Οι εξωτερικοί τοίχοι περιλαμβάνουν γειτονικά παραπέτα με μικρούς πύργους στις γωνίες και μόνο μια θύρα, έτσι αν κάποιος κοιτάξει το χωριό απέξω, οι συνεχόμενοι τοίχοι των σπιτιών ακριβώς επειδή δεν έχουν πόρτες και παράθυρα δίνουν την αίσθηση του κάστρου. Μάλιστα στις γωνίες του χωριού υπήρχαν πύργοι. Οι κάτοικοι μπορούσαν να μπουν και να φύγουν από το χωριό μόνο μέσω μιας πόρτας η οποία βρίσκεται σήμερα στην τοποθεσία Κάτω Πόρτα. Στο κέντρο των Μεστών υψώνεται ο αμυντικός πύργος, ένας τύπος της Ακρόπολης τον οποίο οι κάτοικοι είχαν σαν καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης.

ΜΕΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙ

Το Λιμάνι των Μεστών βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χίου, 4 χιλιόμετρα από τα Μεστά. Αποτελεί επίνειο των Μεστών. Στο δεξί μέρος υπάρχει λιμάνι για φέρι μποτ και μικρά πλοία, ενώ η αριστερή πλευρά προσφέρεται για κολύμπι. Πρόκειται για μία μικρή παραλία με βότσαλα. Στην περιοχή υπάρχουν ψαροταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο θαλασσινό φαγητό, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΝΑΓΟΣ

Ο Ναγός βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Χίου, 5 χλμ από τα Καρδάμυλα. Πρόκειται για μία μικρή γραφική παραλία με χρωματιστά μικρά βότσαλα, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα, πεντακάθαρα και πολύ κρύα καθώς στη περιοχή υπάρχουν αρκετά τρεχούμενα νερά. Η περιοχή διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες που προσφέρουν θαλασσινό φαγητό.

ΝΕΝΗΤΑ

Τα Νένητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της νότιας Χίου μαζί με το Πυργί, την Καλαμωτή, τους Ολύμπους και τα Μεστά. Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Χίου κι έχει θέα τα μικρασιατικά παράλια. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη «Νεόκτιτα» που σημαίνει πρόσφατα κτισμένα και αναφέρεται στα αγροκτήματα που αποκτήθηκαν το 16ο αιώνα. Το χωριό χτίστηκε όπως τα άλλα μεσαιωνικά χωριά των Μαστιχοχωρίων αλλά υπέστη το σεισμό του 1881 και σήμερα μερικώς διατηρεί την μεσαιωνική του αρχιτεκτονική. Ο παράδεισος των Νενήτων είναι η παραλία της Βοκαριάς, η οποία βρίσκεται σε πολύ κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Δίπλα στο χωριό των Νενήτων υπάρχει το Μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που ιδρύθηκε το 1305.

ΟΛΥΜΠΟΙ

Οι Ολύμποι είναι ένα μεσαιωνικό χωριό του 14ου αιώνα και βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, 6 χιλιόμετρα από το Πυργί στο δρόμο προς τα Μεστά. Ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Τα σπίτια του χωριού είναι το ένα συνδεδεμένο σφικτά με το άλλο σχηματίζοντας ένα συμπαγές σχήμα. Οι δρόμοι είναι στενοί και σκυρόστρωτοι. Αυτός ο τύπος του κάστρου, κατασκευή με τέσσερις γωνίες, χτίστηκε για την προστασία εναντίον των συχνών επιθέσεων των Τούρκων από τους πειρατές, καθώς και για την καλύτερη καλλιέργεια των μαστιχόδενδρων.

ΠΥΡΓΙ

Ολόκληρο το χωριό Πυργί, το οποίο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τη πόλη της Χίου, είναι ένα από χωριά που διατηρείται έτσι όπως κτίστηκε. Χαρακτηριστικά που κάνουν το χωριό μοναδικό είναι οι στενοί δρόμοι, αμέτρητες εκκλησίες και ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων του 13ου αιώνα σε συνδυασμό με τη μοναδική ασπρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών – ξυστά-. Το Πυργί έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο. Τα σπίτια του χωριού είναι σφιχτά δεμένα το ένα με το άλλο ώστε να σχηματίζουν ένα συμπαγή δομή. Τα σοκάκια είναι πλακόστρωτα και στενά. Αυτός ο τύπος φρουρίου, τετράγωνης και γωνιακής δομής, χτίστηκε για προστασία από τις συχνές επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων, καθώς και για καλύτερη καλλιέργεια των μαστιχόδενδρων. Το χωριό βρίσκεται σε μικρές, άδενδρες κοιλάδες μακριά από τη θάλασσα. Οι εξωτερικοί τοίχοι περιλαμβάνουν γειτονικά παραπέτα με μικρούς πύργους στις γωνίες και μόνο μια θύρα, έτσι αν κάποιος κοιτάξει το χωριό απέξω, οι συνεχόμενοι τοίχοι των σπιτιών ακριβώς επειδή δεν έχουν πόρτες και παράθυρα δίνουν την αίσθηση του κάστρου. Μάλιστα στις γωνίες του χωριού υπήρχαν πύργοι. Οι κάτοικοι μπορούσαν να μπουν και να φύγουν από το χωριό μόνο μέσω μιας πόρτας η οποία βρίσκεται σήμερα στη τοποθεσία Κάτω Πόρτα.

ΣΥΚΙΑΔΑ

Η Συκιάδα είναι ένα μικρό χωριό στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, 15 χιλιόμετρα από τη πόλη της Χίου. Οι κάτοικοι είναι κυρίως ναυτικοί. Το χωριό πήρε την ονομασία του από τις συκιές που μεγαλώνουν στη περιοχή. Υπάρχουν και σύγχρονα σπίτια αλλά και παλαιά, τα μεγαλύτερης ηλικίας σπίτια είναι μικρά, διώροφα κατασκευασμένα από πέτρα. Το Παντουκιός είναι ο παράδεισος της Συκιάδας.
Δημοσιεύθηκαν νεότερα σχόλια
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε